Most chce znížiť nezamestnanosť zvýhodnením dlhodobo nezamestnaných

14.02.2012 Bratislava

Bratislava 14. februára (TASR) - Strana Most-Híd chce znižovať nezamestnanosť tvorbou pracovných miest na vidieku. Bodovým systémom chce motivovať farmárov, aby zamestnávali ľudí. O zníženie nezamestnanosti sa chce strana pokúsiť aj vytvorením mechanizmu skupinového zvýhodnenia osôb, ktoré sú viac ako šesť mesiacov nezamestnané. Podľa podpredsedu Mostu-Híd a ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona možno takto vytvoriť niekoľko tisíc pracovných miest.

Bodový systém súvisí s čerpaním eurofondov. Je stobodový a od počtu bodov závisí úspešnosť projektu na čerpanie eurofondov. \"My sme do bodovacích kritérií zapracovali skutočnosť, že ten, kto vytvorí jedno pracovné miesto, dostane 10 bodov, ten kto vytvorí viac ako jedno pracovné miesto, dostane 20 bodov,\" priblížil Simon. Systém podľa neho motivuje žiadateľov o peniaze z eurofondov vytvárať viac pracovných miest, keďže takto získajú pre projekt viac bodov. \"Predpokladáme, že takýmto spôsobom sa na Slovensku vytvorí v tomto roku 600 až 1200 pracovných príležitostí,\" dodal minister.

Ďalší spôsob, ktorým chcú bugárovci znížiť nezamestnanosť, je mechanizmus skupinového zvýhodnenia osôb, ktoré sú viac ako šesť mesiacov nezamestnané. Bolo by možné obsadiť len miesta, ktoré v predchádzajúcom období neboli uvoľnené z titulu nadbytočnosti. \"Pomoc na takto vytvorené pracovné miesto predpokladáme maximálne 250 eur z ceny práce na jedno pracovné miesto za mesiac pri záväzku zamestnávať zamestnanca na minimálne 12 mesiacov,\" povedal dnes Simon na tlačovej konferencii. Mechanizmus by sa dal podľa neho uplatniť aj pri sezónnych prácach. \"Máme to pripravené v alternatíve, že nie jeden pracovník na 12 mesiacov, ale minimálne dvaja a na minimálne šesť mesiacov,\" doplnil.

Simon zdôrazňuje, že pre štát je výhodnejšie, keď ľudia pracujú, ako keď sú nezamestnaní. Ľudia poberajúci sociálne dávky podľa jeho slov stoja štát 80,7 eura za mesiac. \"Pokiaľ by takýto človek bol v práci s takouto podporou, tak štát na neho vynaloží 250 eur. Ten istý človek, ak by mal hrubú mzdu 400 eur, čistý zárobok 338 eur, cena práce je 540 eur, odvedie štátu 202,5 eura na daniach a poplatkoch. Jeden takýto človek stojí štát 47,50 eura,\" vysvetlil Simon s tým, že štátu sa teda oplatí viac podporiť ľudí, aby boli v práci, ako držať ich na sociálnych dávkach.

Most-Híd mieni aj naďalej podporovať slovenské výrobky a dotácie smerovať na intenzívnu výrobu, ktorá je na ústupe. \"To je pre nás neprijateľné,\" uviedol Simon. Bugárovci chcú v obchodných reťazcoch kvalitné tovary. \"Keď nám niekto ponúka mäsové výrobky, tak aby tieto aj mäso obsahovali, nie aby ho videli len vo vagónoch smerom na západ,\" poznamenal. Strana sa tiež plánuje neustále zasadzovať za menší dovoz zo zahraničia a väčšiu výrobu doma. Simon je presvedčený, že dovozom potravín pripravujeme Slovensko o 15.000 pracovných miest, ktoré by tu boli, keby sa viac vyrábalo či pestovalo.
 

Vyberte región